Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Menstruáció

2011.04.09

Menstruáció

A női nemi működés ciklikus jellegű. (Ez az Ovarialis és menstruációs ciklus) Ez a működés a lányoknál a serdülőkor végén, a fiatal felnőttkor elején 10-15 éves korban az első menstruációs vérzéssel (menarche) kezdődik, és a változó korban a menstruációs vérzések elmaradásával, (menopauza) fejeződik be. Ettől eltérően természetesen előfordulhat menstruáció első alkalommal 9, de 17 éves korban is, ezeket a szélsőséges eseteket azonban ajánlatos kivizsgáltatni, hiszen megeshet, hogy valamilyen hormonális betegség okozza, vagy a többek közt a nemi érésért is felelős hipotalamusz nem működik megfelelően A menstruáció a méhnyálkahártya havonta ( átlagosan 28 naponként, de ez az időperiódus egyénenként, sőt ugyanannál az egyénnél is elég nagy változatosságot mutat, így gyakorlatilag 25-33 naponként) történő lelökődését és vérzés kíséretében történő kiürülését jelenti. A teljesen szabályos ciklussorozat szinte nem is fordul elő, felnőtt nőknél is megesik, hogy előbb jön, esetleg akár 2 hét csúszással is. Ha huzamosabb ideig elmarad, és a nő nemi életet él, akkor nem árt a terhességre is gyanakodni. A tinédzsereknél a ciklus még meglehetősen ingadozó lehet, csak kb. 18-19 éves korban vesz fel egy viszonylagos állandóságot. Ezt a hormonális szabályozás ingadozása, majd fokozatos stabilizálódása miatt van. Terhességek alatt szünetel. Az emberen kívül csak az emberszabású majmoknál fordul elő. A folyamat több szintű hormonális szabályozás alatt áll. Ennek a szabályozó rendszernek a felső szintjét a hipotalamo-hipofízeális rendszer gonadotróp (a gonadokat), nemi mirigyeket serkentő) hormonjai jelentik, amelyeknek termelődését negatív visszacsatolással (feed-back) a petefészekben (ovarium) termelődő hormonok befolyásolják. Az (anyaméh; uterus) nyálkahártyájának (endometrium) változásait a petefészek hormonjainak szintje szabályozza.

Tamponok, betétek, amiket a menzenszkor haszálj:

Problémák!

Pecsételő vérzés

Két menstruáció között előfordulhat (ovuláció megtörténtekor fordul elő a következő menstruáció előtt 14 nappal) egyetlen normálisnak számító pecsételő vérzés. Ha ez azonban máskor jelentkezik, akkor mindenképpen fordulj nőgyógyászhoz, hogy kiderítse, mi lehet a probléma.

Bőséges vérzés

Bőséges vérzésnek nevezzük azt a vérzést, amelyhez a legnagyobb nedvszívóképességű tamponra vagy betétre van szükség. Ezt is gyakran általában egy órán belül kell váltani.

Legvalószínűbb okai:

  • Mióma vagy polip jelenléte
  • Pajzsmirigy problémák
  • Endometriózis
  • Dohányzás
  • Méhen belüli fogamzásgátló eszköz (IUD) használata
  • Hormonális egyensúly felborulása

 

Gyógynövények menstruációs problémákra:

A gyógynövények közül számos hatékony segítséget nyújthat a menstruációs problémák kezelésére.

Kínai angyalgyökér
Női problémák királya, mert szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére - a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig alkalmas.

Cickafark
Minden szempontból a lehető legkedvezőbben befolyásolja a női medence szerveit. Petefészek gyulladásnál gyakran már az első cickafark-ülőfürdő megszünteti a fájdalmakat és fokozatosan elmúlik a gyulladás is.Palástfű
A palástfű segít menstruációs zavarok, alhasi panaszok esetén, cickafarkkal együtt alkalmazva még kedvezőbben fejti ki hatását a női szervezetre.

Kakukkfű
A kakukkfű nagyon jó görcsoldó. Külsőleg és belsőleg egyaránt használható menstruációs valamint altesti görcsöknél.

Pásztortáska
Erős menstruációs vérzése alkalmazható a pásztortáska főzete.

 

Kamilla
A kamilla segíthet a menstruáció kimaradása és egyéb altesti panaszok kezelésében.

 
 

 


Archívum

Naptár
<< November / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 33658
Hónap: 512
Nap: 17