Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fluor

2011.04.10

Fluor Fluor

Itt meghallgathatod a Mizu című számát: www.youtube.com/watch

 
Ki is ő?
Karácsony Tamás azaz Fluor (Várpalota, 1987. augusztus 5. – ) magyar rapper, ismert hip-hop- és médiaszemélyiség. Korábban Fluorid, majd Fluor Filigran néven futott. Zenéjében a hip-hopot több más stílussal is vegyíti, hol dzsesszes, hol elektronikus irányba mozdítva azt. Legnagyobb erénye a sokszínűsége.
 
Kezdetek

Gyermekkora óta a hip-hop rabja, már fiatalon elkezdett rappelni. Első rap szövege a hatos lottóról szólt. A nagy áttörést az jelentette neki, amikor 2004-ben megkereste Joekert, a Hősök tagját és ütemgyárosát, hogy elkészítse első saját stúdiófelvételét, az Egy pillanatot. Ekkor Fluorid néven futott. Ezután jelentkezett az Animal Cannibals tehetségkutatójába, a Mikrofon Mániába, amit akkor, 16 évesen nyert meg több száz másik mc-t megelőzve. A győzelem után klip is készült az Egy Pillanat című számhoz, és még szeptemberben kiadta Ahogy érzem című albumát, amely 8 számot tartalmazott. A fiatal rapper felhívta magára a figyelmet, rengetegen várták a folytatást.

Nem kellett rá sokat várni, még decemberben kiadta a Történet EP címre hallgató kislemezt, majd 2005 szeptemberében a Másik fél Maxi címűt. Előző albumokhoz eltérően már nem Joeker kezei alatt készültek a felvételek, illetve az alapok, hanem saját maga készített el többet is. A Másik Fél Maxin helyet kapó Beton című számhoz készült videoklip is.

 

Mélyvárosi álmok

Ekkor Fluorid úgy döntött, hogy nevet változtat, és Fluor Filigran néven kezd el dolgozni első nagy albumán. Ez fontos korszak volt karrierjében, hiszen több fontos személyiséggel is összehozta a sors. Nappal, aki azóta már Zselenszky néven fut, egy buszon ismerkedett össze, és kezdtek közös számokon dolgozni. Közös számaikra az élőzene a jellemző, legtöbbször nyugalmas zenék. Emellett a másik, nagyon fontos találkozása Pixával történt. Ő későbbiekben is rengeteget segített Fluornak. Pixa több számnak is a producere volt az új albumon, illetve nála lett fölvéve a számok nagy része. Az album végül 2006 júniusában került ki. Ismertebb, népszerűbb számok az albumról: Miért gondol mást, Beton, Késő.

Parappa

Fluor Filigran ezután újabb ötlettel állt elő: következő albumát "lopott alapokra", azaz híres külföldi instrumentálokra vette föl. A számok ismét Pixánál lettek fölvéve. Több előadó is közreműködött az albumon, többek között a Gruppen Family (Siska Finuccsi, Eckü, Pixa), Mentha, Rich-Zed, a teljesség igénye nélkül. Fluornak ekkoriban volt egy kisebb balhéja Fankával, a Matek után című szám is neki szól. Ezen kívül további híres számok az albumról: Háromból három, Sose legyen roszabb, Parappa. Készült egy bónuszkiadás is, itt már saját ritmusokra reppelnek.

2007 decemberében kiadta az Eufória EP című kisalbumát, ami csak néhány számot tartalmazott, ám azok hatalmas sikerek lettek. Itt dolgozott először együtt az Indigó utcával. Az I Love Hip-Hop című számot sokan a magyar hiphop himnuszának tartják.[forrás?]

Kell az új is

A cím teljesen tükrözi a tartalmat: Fluor Filigran több új stílusban is kipróbálta magát. Egy újabb fontos találkozás előzte meg az album készítését. Fluor megismerkedett Hosszú Zsolttal, aki dzsesszes vonalat vitt a számok nagy részében. Az album első fele dzsesszes, lazulós, nagy-részben az élet szépségét sugallja. A második felében inkább egy elektronikus vonal jön be, ami Pixa specialitásává vált azóta. A cím adó, Kell az új is című számban közreműködik SP, ami egy már korábban kezdődő jó barátságnak a gyümölcse. Korábban közös albumot is terveztek, azonban végül csak ez az egy szám lett belőle. A bónusz részben megtalálható Pixa zenéje, a Fürge ujjak, illetve egy house-paródia, a Dörr Me, ami hatalmas siker lett. Ekkoriban a koncerteken Fluor plüssmackókért cserébe dedikált albumokat adott rajongóinak. A Jó lesz így című számhoz klip is készült. További híres számok az albumról: Felle Felle, Zsír a buli, Szavaim, Egyre szebb.

Shake!

Fluor 2008 végén, egy AP! műsorban jelentette be, hogy hamarosan új albummal jelentkezik. Még abban az évben bemutatásra került a Gecigránát című szám, ami hatalmas siker lett a rajongók körében. Az albumon vannak hasonlóan böszme számok is, azonban ez inkább egy paródiának fogható föl. Az albumhoz több tehetséges, ám kevésbé ismert producer csinálta az alapokat: Verz, Wata, illetve Dolbeats is készített beateket Fluornak, a már megszokottnak nevezhető Pixa mellett. Még az album megjelenése előtt elkészült a Van sok söröd című számhoz a klip, amit sokáig az év Klippjének tartottak. Az album megjelenése után a '...' című számhoz is készült egy karácsonyi videoklip. Emellett tervben volt a Picsakész Klipp elkészítése is, azonban végül beszüntették a forgatásokat. További híres számok: Bö, Striphop, Picsakész, Monoton, Van sok söröd?, Gecigránát.

Partyarc, Popcorn, Mizu, Lájk!

Fluor decemberben fölrakta Myspace-ére a Mr. Hilti című számot, ami egy közreműködés Ecküvel. Ekkor bejelentette, hogy nyáron kiadja új nagy-albumát, a Popcorn!-t, amit a Partyarc című kisalbum fog megelőzni. Ekkor hagyta el nevéből a Filigran jelzőt, így azóta csak Fluor néven fut. Májusban érkeztek az újabb hírek, miszerint klipet forgat SP-vel, a címadó Partyarc című számhoz. A klip ki is jött június 3-án, és gyorsan a nyár slágerévé vált. A hatalmas sikert alátámasztja, hogy a Viva Top10 című műsorában az első helyig jutott. A kisalbum végül is nem jelent meg. A Mizu című számot már elő-előadja a fellépésein, októberben bejelentette, hogy az album neve Mizu lesz, később decemberben bejelentette, hogy az album Lájk címen fog megjelenni! 2010. [[december 26|december 26.-tól 2011. január 3.-ig minden nap feltett 1 számot a szájtjára, amit le lehetett tölteni. Január 4-én megjelent a Mizu című klipje. Pár nap alatt több százezren megtekintették (forrás: YouTube).

Több közreműködőt is bejelentett már régebben. Snowval, Ecküvel, Pixával és Zselenszkyvel készült közös produkciója az új albumán valamint SP-vel a Partyarc, illetve remixe is megjelent hivatalosan. Lemezről bemutatta december folyamán a Csicskalángos c. szám promóját, amit Ecküvel készül.

Mideastouch

Fluor 2008-ban tagja lett a Mideastouch nevű crew-nak, amin rajta kívül SP, Pixa, illetve Eckü is tagja volt. Ez volt Pixa stúdiójának a neve, ám 2009 ben, mikor Pixa leszerződött a Bedlam Recordshoz, megszűnt.

AP!

Ecküvel és Pixával elindította az AP! rádiót, 2007-ben. Ez Fehérvár környékén volt hallgatható, illetve interneten. Ez volt hosszú évekig Magyarország elsőszámú hip-hop rádiója, interneten rendszerint telített volt a 20 000 férőhelyes szerver. A műsor 2010 elején úgy tűnt, megszűnik a rossz stúdiós hátterek miatt, azonban májusban sikerült újraindítaniuk.

images.jpg

 
 

 


Archívum

Naptár
<< December / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 36792
Hónap: 255
Nap: 11